Będzie embargo na polski drób?
Informacje dotyczące możliwości wprowadzenia zakazu sprowadzania drobiu z Polski są nieoficjalne. Jak zaznaczono w artykule, powodem są wykryte ogniska ptasiej grypy.
"Cały czas toczą się negocjacje między naszym resortem rolnictwa a KE. W momencie oddawania tego tekstu do druku wciąż nie wiadomo, jak szeroki będzie zakres zakazu handlu naszym mięsem drobiowym" - wskazano w artykule.
Jak pisze "GW", najpierw rozważano wprowadzenie embarga na drób z całego kraju. Teraz mówi się o ograniczeniach w sprowadzaniu mięsa z Wielkopolski i części Mazowsza - łącznie to nawet 40 proc. krajowej produkcji.
"Ptasia grypa atakuje od lat różne kraje w różnym natężeniu, ale nigdy dotychczas Komija Europejska nie wprowadzała restrykcji na taką skalę. Konsekwencje będą straszne, straty pójdą w miliardy złotych" - mówi cytowany w artykule prezes Krajowej Rady Drobiarskiej Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.
W 2004 roku Polska była w drugiej dziesiątce pod względem produkcji drobiu w Europie, obecnie jest liderem. W ubiegłym roku w całym kraju wyprodukowano 3,5 mln ton mięsa drobiowego, z czego 2 mln ton poszły na eksport.(PAP)
mt/ jpn/
